Ondernemers, onderwijs, overheid en omwonenden werken samen in uniek energieproject

Het project Zonnepark Oranjepoort, tussen Klazienaveen en Emmen, is genomineerd voor de titel ‘Beste Privaat-Publieke samenwerking van Nederland’. Het project is doorgedrongen tot de laatste vijf van deze competitie. De jury was in de voorronde enthousiast over de manier waarop het zonnepark wordt gerealiseerd en de partners die erbij betrokken zijn, zoals ondernemers, overheid , omgeving en onderwijs. De verkiezing wordt georganiseerd door de Stichting Clok, met als missie ´Samen bouwen aan een sterke, vitale en duurzame lokale economie´.

Zonnepark Oranjepoort bestaat niet alleen uit 35 hectare zonnepanelen, maar krijgt ook een kenniscentrum, een fieldlab, waar onderwijs wordt gegeven op MBO- en HBO-niveau en waar nieuwe ideeën, materialen en technieken worden ontwikkeld en getest. Een unieke combinatie. De aangrenzende dorpen Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht gaan van het park profiteren, net als de bedrijven op Bargermeer en Bedrijvenpark A37. Het werk voor de aanleg van het zonnepark gebeurt waar mogelijk door lokale en regionale bedrijven.
Initiatiefnemer van Zonnepark Oranjepoort is de Vereniging Parkmanagement, de VPB-Emmen. Ze werkt hierbij nauw samen met de gemeente Emmen en met zonnepark ontwikkelaar en bouwer GroenLeven.

Partners vanuit het onderwijs zijn het ROC Drenthe College en de hogeschool NHL-Stenden. Door de omwonenden is een energiecoöperatie opgericht, Nieuw Oranjepoort. De coöperatie ontvangt energie vanuit het zonnepark en gaat met de opbrengst daarvan samen met NHN Stenden hogeschool de dorpen Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht verder verduurzamen.
Zonnepark Oranjepoort past naadloos in het verduurzamingsbeleid van de gemeente Emmen en wordt momenteel gebouwd aan de weg tussen Emmen en Klazienaveen. Het park wordt 35 hectare groot en is daarmee straks één van de grootste zonneparken van ons land. Het telt zo’n 88.000 panelen, die samen elektriciteit kunnen leveren voor ongeveer 8500 huishoudens.
De winnaar van de titel ´Beste Privaat/Publieke samenwerking van Nederland´ wordt op 1 november bekendgemaakt tijdens de ´Dag van Economische Zaken´ in De Munt in Utrecht.