“Uiterst onzorgvuldige research en een volledig fout beeld dat hersteld moet worden”. Dat zegt directeur Jan Buining van het Drentse bedrijf TastyBasics over de manier waarop producten van zijn bedrijf in beeld zijn gebracht bij het KRO-NCRV programma Keuringsdienst van Waarde op NPO 3, ‘op zoek naar verborgen suikers’. “Ik viel van verbazing bijna van mijn stoel, om het mild uit te drukken, zegt Buining. “Onze producten in een aantal scenes vooraan op een tafel vol producten met verborgen suikers? Ik wist niet wat ik zag. Er is juist bij ons geen sprake van ‘ sluipsuikers’.  Dat willen we helemaal niet en past niet in onze missie en visie. Ons product bevat juist veel vezels, die goed voor ons zijn. Alle andere suikers komen uit hele onbewerkte grondstoffen.” Buining wil dan ook op zeer korte termijn met de programmamakers in gesprek en herstel van het foute beeld dat is opgeroepen door zijn producten te gebruiken als onderdeel van de illustratie van het thema ‘verborgen suikers’.  “En daarbij sluit ik niets uit”, zegt hij.

Direct na de uitzending en vrijdag, is de ondernemer uit het Drentse Aalden van allerklei kanten aangesproken op de uitzending. “Over het beeld dat is ontstaan en waarom wij in de uitzending zaten met onze producten . Mensen kunnen vraagtekens gaan zetten bij waar wij met onze producten voor staan. En dat wil ik absoluut niet.” Buining zegt daarnaast: “Het is ontzettend lastig om helder te communiceren over de eigenschappen die een product zoals wij dat hebben ontwikkeld, juist zoveel waardevoller maken dan traditionele producten. Wat we daarbij niet kunnen gebruiken is dat een populair infotainment programma de suggestie wekt aan onderzoek journalistiek te doen, terwijl ze nog niet eens de moeite nemen om het etiket van ons product te lezen, of contact op te nemen voor ze ons product in beeld brengen.”

Buining stelt met nadruk dat hij en zijn medewerkers juist bezig zijn met voedingsproducten waarin al dit soort ‘versluierde toevoegingen’ waar het programma over bericht, niet worden gebruikt. “Gezondheid, een gezonde levensstijl, maar toch lekker en verantwoord kunnen eten, is waar wij voor staan met ons team en onze producten. En dan presenteert zo’n TV-programma dit beeld. Ze hebben, zoals gezegd niet eens contact met ons gehad, voordat ze onze verpakkingen zo op tafel zetten en onderdeel maakten van het beeld van ‘fout voedsel’. Ik kan alleen maar zeggen: uiterst onzorgvuldig. Eén telefoontje, ze hadden goede info gehad en we hadden ze misschien zelfs kunnen helpen.”

Pogingen van Tasty Basics om vrijdag met de programmamakers of verantwoordelijken bij KRO-NCRV in contact te komen liepen op niets uit, omdat men meldde ‘niet aanwezig’ te zijn. “Ook dat vind ik niet zorgvuldig,” zegt Buining. We zullen komende week opnieuw contact opnemen met de redactie of de KRO/NCRV. We gaan er van uit dat er geen kwade opzet in het spel is, maar zullen hen wel vragen een en ander recht te zetten. Liefst goedschiks.