Ze was de laatste die de 24-jarige Idsart Otte uit Leeuwarden aan de lijn had. Mariska Petstra werkte op 19 oktober vorig jaar op de meldkamer als centralist toen ze een belletje kreeg over een grote brand in het centrum van Leeuwarden. Voor haar werk is ze nu genomineerd voor de Award Hulpverlener van het Jaar. Een bijzondere eer, maar ook heel dubbel, want Idsart is er niet meer.

Mariska had Idsart een kwartier aan de lijn toen de brand was uitgebroken. Ze probeerde hem uit zijn brandende huis te loodsen, maar dat lukte niet. “Ik was tijdens die dienst de centralist van de meldkamer. Wij kregen de melding van een brand en we kregen meteen door dat het een grote brand zou worden, dus we hebben meteen flink op geschaald. Korte tijd later kreeg ik het slachtoffer aan de lijn.
Ik heb hem een kwartier aan de telefoon gehad, deze jongen gaf aan dat z’n huis vol rook stond. Ik heb hem aan de lijn gehouden en zo veel mogelijk geprobeerd te begeleiden, geprobeerd hem naar buiten te krijgen.”
Mariska heeft later met collega’s de plek van de brand bezocht. De nominatie die ze nu heeft gekregen vindt ze mooi, maar het levert ook dubbele gevoelens op. “Ik heb alles gedaan wat ik kon, maar helaas”, aldus Mariska. Ze hoorde een maand geleden dat ze was genomineerd. Wie daarvoor heeft gezorgd weet ze niet precies.