Wat begon met het ondersteunen van een werkplaats voor fietsambulances en opleidingsmogelijkheden voor jongeren in Malawi, is in tien jaar uitgegroeid tot een hulporganisatie die inmiddels in meerdere landen in Oost- en Midden Afrika actief is: Transport4Transport, ofwel T4T uit Hoogeveen.  Het steeds verder groeiende netwerk van fietsambulances heeft het afgelopen decennium inmiddels honderden levens gered, doordat mensen uit afgelegen dorpen sneller medische zorg konden krijgen en de producent van fietsambulances heeft tal van jongeren opgeleid tot metaalbewerker.

De organisatie Transport4Transport viert haar 10 jarig bestaan deze maand met het uitgeven van een Engelstalig magazine ‘The stories behind’, met een oplage van 3000 stuks. Wethouder Gert Vos van de gemeente Hoogeveen ontvangt woensdagmiddag het eerste exemplaar. Hij krijgt het uit handen van, de Afrikaanse communicatie medewerker van Transport4transport die in Harare Zimbabwe woont en hier op bezoek is voor het onder andere het presenteren van het magazine dat onder haar leiding is gepubliceerd.

Transport4transport is ontstaan uit een reis van sponsors en studenten vanuit de stichting verdubbeling N37 in Hoogeveen naar Malawi. De reis, in 2005, legde de basis voor de oprichting van Transport4Transport in 2008. De stichting heeft weliswaar haar focus op de productie, het uitzetten en onderhouden van inmiddels vele honderden fietsambulances in Malawi, maar is inmiddels ook met adviezen actief in andere landen in Afrika.

De aanpak van de Stichting T4T is gaat uit van ´help yourself´; Inspelen op de behoefte van de mensen en ze vervolgens met goede adviezen en begeleiding vooral zelf actief met verbetering van hun eigen situatie bezig laten zijn. Vergroten van de zelfredzaamheid, werk en opleiden zijn hierbij speerpunten.