De luchthavenbrandweer, het UMCG en UMCG Ambulancezorg bouwen gezamenlijk een nieuw en bijzonder pand op Groningen Airport Eelde: een combinatie van een ambulancepost, een brandweerkazerne en een helikopterfaciliteit voor het Mobiel Medisch Team van het UMCG. Het gebouw moet medio 2016 gereed zijn.

Het voor ons land unieke gebouw krijgt een bijzonder duurzaam en energiezuinig karakter. Het wordt een voorbeeld voor toekomstige gebouwen op het luchthaventerrein.

Vanuit de aandeelhouders van de luchthaven wordt verheugd gereageerd op de bouwplannen. De Drentse gedeputeerde voor verkeer en vervoer Henk Brink (VVD): “Dit is een mooie positieve impuls voor de luchthaven. Het UMCG, de grootste werkgever van het noorden, gaat de unieke locatie van de luchthaven goed gebruiken. De helikopterstandplaats, de ambulancepost en de nieuwe brandweerkazerne krijgen een schitterende plek op de luchthaven. We kunnen daar met recht trots op zijn.”

Zijn collega, gedeputeerde Ard van der Tuuk (PvdA), is ook positief. “Het regionale belang van de luchthaven is groot. De ontsluiting van onze regio met een luchthaven is ook voor de zorg van belang.”

Tjerk Hiddes, bestuurder van UMCG Ambulancezorg: “Voor ons betekent de nieuwbouw niet alleen een nieuw onderkomen voor de helikopter en de ambulance voor Eelde en omgeving. Wij zien het ook als de basis voor de uitbouw van medische voorzieningen op de luchthaven zelf.“ Hiddes ziet in de centraal in het Noorden gelegen luchthaven ook een ideale locatie voor een depot voor materieel en materiaal voor grootschalige geneeskundige hulp bij calamiteiten. Het gebied bij de luchthaven is wat Hiddes betreft eveneens in beeld voor de bouw van een nieuw logistiek centrum voor UMCG Ambulancezorg. “Daar doen wij onderzoek naar. Wij bevoorraden vanuit een centraal depot onze 25 ambulanceposten in Drenthe en Friesland. Ons depot in Tynaarlo is compleet uit z’n jasje gegroeid.” Over bouwen en duurzaamheid zegt Tjerk Hiddes: “Alle nieuwbouw die wij realiseren moet aan de nieuwste inzichten van duurzaamheid voldoen en een minimaal energiegebruik hebben. Energie die we in principe allemaal zelf willen opwekken. Ook in de nieuwbouw op de luchthaven.”

Jan Huizing, commandant van de luchthavenbrandweer ziet reikhalzend uit naar de nieuwbouw: “Ons huidige onderkomen is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarnaast is de huidige locatie verre van optimaal. Door gezamenlijk een multifunctioneel hulpverleningsgebouw te bouwen kunnen we kosten besparen en kunnen we samen werken vanuit een moderne huisvesting met nog betere dienstverlening. Kortom een win-win situatie”

De gezamenlijke nieuwbouw op het luchthaventerrein moet in de loop van 2016 in gebruik worden genomen. Binnenkort wordt door UMCG Ambulancezorg over het plan een informatiebijeenkomst voor omwonenden georganiseerd.

In de media

RTV Noord

“UMCG bouwt nieuw veiligheidscentrum op Groningen Airport Eelde”

RTV Drenthe

“UMCG bouwt veiligheidscentrum op vliegveld Eelde”

Dagblad van het Noorden

“UMCG wil veiligheidscentrum op Airport Eelde”