Een meer dan levensgrote afbeelding van olympisch turnkampioen Epke Zonderland siert de komende weken een aantal ambulances van de RAV Fryslân. Want ook de Friese ambulancezorg is trots op Epke. En niet alleen omdat hij een Fries is en olympisch kampioen, maar ook omdat hij als arts in opleiding een collega in de zorg is. En een voorbeeld van wat je met doorzettingsvermogen allemaal kunt bereiken. Een topsporter in de zorg. In dubbel opzicht.

De link tussen de prestaties van topsporter Epke Zonderland en de ambulancezorg gaat nog verder. Het worden van topsporter en ambulancemedewerker heeft veel parallellen. Het vraagt beide jarenlange training voor je aan het echte werk beginnen kunt. Je leert, je oefent. Jaren lang. Je bent in vorm, wacht en dan ineens klinkt de piep van de start, komt de melding binnen en moet je presteren. Van nul naar honderdprocent, soms meer binnen enkele seconden. Aan de rekstok, in de ringen, bij een patiënt wiens leven in jouw handen ligt.
Enkele jaren geleden zei Epke Zonderland het al, ook afgebeeld op de zijkant van de ambulance: ‘ambulancezorg is topsport’. Nu zegt de RAV Fryslân: ‘Gefeliciteerd, Epke Zonderland. Een topsporter in de zorg.’