Broers Nijhoff presenteren plan ’t Nije Hoff aan Bargeres

Een kleine tweehonderd bewoners van de Emmer wijk Bargeres kwamen dinsdagavond af op de presentatie van de plannen voor de stadsboerderij ’t Nije Hoff, tegenover hun wijk, aan de rand van het Noordbargerbos. Al zo’n tweehonderd jaar bewerkt de agrarische familie Nijhoff uit Noordbarge al de akkers langs de Nieuw-Amsterdamse straat. In deze omgeving willen de broers Gert-Jan (28) en Rick Nijhoff (25) op een vernieuwende manier melkvee gaan houden. Een ‘stadsboerderij’, een bedrijf met zo’n vijftig, zestig melkkoeien met jongvee en ambachtelijke verwerking van de eigen melk, binnen het eigen bedrijf. Kijkers zijn er straks van harte welkom.

De initiatiefnemers zien voor hun nieuwe bedrijf naast een agrarische, ook een sociale en een educatieve functie. Gert-Jan en Rick hebben inmiddels  al zo’n drie jaar aan de voorbereidingen gewerkt voor ’t Nije Hoff, zoals het bedrijf moet gaan heten. De buurtbewoners die massaal naar de presentatie kwamen, beoordeelden de plannen met een mening tussen ’mooi plan’ en ‘hoe snel kan dit er staan’. Ze zijn zeer positief.

’t Nije Hoff is een heel ‘groen’ ontworpen hightech melkveehouderij die zelf zuivelproducten maakt volgens de hoogste normen, met gebruik van de nieuwste diervriendelijke technologie en het nieuwste op het gebied van milieu en mestverwerking. Zonder hinder voor de omgeving, met levende dieren die je zelf kunt aanraken. Het zijn voor de buurt straks een beetje ‘mijn koeien’, die mijn zuivel produceren en misschien wel de mestkorrels gaan leveren voor mijn planten en mijn diepgroene gazon. “Wij willen letterlijk een verbinding tot stand brengen tussen stad en natuur,” zeggen de broers Nijhoff. “Iedereen kan straks zien wat er gebeurd en hoe onze ambachtelijke producten worden gemaakt. Of na een wandeling even bij ons neerstrijken voor een boeren ijsje, een kopje koffie en een broodje met eigengemaakte kaas.”

Terwijl beide broers zich uitgebreid bogen over de technologie voor het bedrijf, ontwierp architect Hendrik Klinkhamer de gebouwen die nodig zijn voor deze ‘stadsboerderij’. Gebouwen die door hun vorm en materialen vrijwel verdwijnen tussen het bos, de weilanden en de authentieke Drentse houtwallen. En, uiteraard, draaiend op groene energie.

zie ook

Dagblad v.h. Noorden online

Dagblad v.h. Noorden artikel 05-04-2017

RTV Drenthe

Emmen.nu