VPB-Emmen en gemeente organiseren speciale bijeenkomst op 6 september

De Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen – VPB- en de gemeente Emmen organiseren op 6 september een bijeenkomst over de aanpak van laaggeletterdheid in bedrijven bij De Groot Installatiegroep. Nou, denk je als ondernemer al snel: ‘volle agenda, waarom zou ik daar naar toe gaan? Speelt bij mij niet.’ “Dat is echt een misvatting”, zegt Herman Idema, directeur van de VPB-Emmen. “Ook al denk je zelf van niet, heel wat ondernemers hebben in hun bedrijf toch te maken met laaggeletterdheid. Met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

”Idema: “Dat valt bij ons wel mee? In de regio Emmen is volgens de geldende normen zo’n 15 procent van de mensen laaggeletterd. Heeft dus moeite met lezen en schrijven en daardoor moeite om mee te komen in de (digitale) ontwikkelingen”. Alle reden dus, volgens Idema om je er als ondernemer in te verdiepen. “Ik benadruk het nog maar eens: Vijftien procent! Dat is één op de zes, zeven mensen in de regio!. Hoezo ‘speelt bij mij niet’?. De kans bij veel ondernemers dat het speelt is groter dan dat het niet speelt.”Laaggeletterdheid heeft in de ogen van VPB directeur Idema ook nog eens een directe relatie met Duurzame Inzetbaarheid. Dat is een ander thema dat momenteel bij veel bedrijven speelt: gezond blijven onderweg naar het steeds latere pensioen. “Laaggeletterden zijn vaker ziek, ik zei het al. Dat is aangetoond. En ze worden snel minder productief en zo eerder ontslagen. Dus ook daar ligt een belang voor de ondernemers.

”Tijdens de bijeenkomst bij De Groot Installatiegroep op 6 september komt landelijk expert Maurice de Greef handvatten aanreiken aan ondernemers om laag geletterdheid in hun bedrijf niet alleen te kunnen herkennen, maar ook om het aan te pakken. Emmens burgemeester Eric van Oosterhout heeft als afgestudeerd neerlandicus van de strijd tegen laaggeletterdheid zijn persoonlijke kruistocht gemaakt, omdat het mensen in hun ontwikkeling en kansen remt. Hij komt daarover vertellen.De bijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Alfabetisering. Partners zijn naast de VPB- Emmen en de gemeente Emmen ook de Stichting Lezen en Schrijven, Taalpunt en de Openbare Bibliotheek Emmen.De bijeenkomst ‘ondernemers en laag geletterdheid’; 6 september bij De Groot Installatiegroep, Phileas Foggstraat 8 in Emmen. Duur: 19.00 – 21.00 uur.