Het bedrijventerrein Bargermeer gelegen aan de A-37 bij Emmen en één van de grootste bedrijventerreinen van Noordoost Nederland, moet zo snel mogelijk een groengas knooppunt krijgen. Dat is de wens van de Drentse milieugedeputeerde Tanja Klip (VVD). Ze krijgt in haar visie steun van directeur Herman G. Idema van de ruim 260 leden tellende Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen. Een groengas knooppunt is een soort tankstation voor groen gas op een plaats waar veel regionale vervoerstromen elkaar kruisen of op een locatie die veel regionaal vrachtverkeer aantrekt. Groen gas is gas afkomstig van de vergisting van vooral groenafval. Volgens de gedeputeerde kunnen vrachtwagens en ook bussen uitstekend op dit gas functioneren.

Gedeputeerde Tanja Klip (VVD) en regiodirecteur Henk Bos van Sita onthullen de CO2 reductietellerGedeputeerde Klip lanceerde haar wens tijdens de ingebruikname van de eerste CO2 reductieteller van Nederland op het bedrijventerrein Bargermeer. Ze gaf daarmee het startsein voor een project wat uiteindelijk moet leiden tot Bargermeer als het meest CO2 neutrale bedrijventerrein van Nederland. Het project is opgezet door de Vereniging Parkmanagement in samenwerking met afvalverwerker Sita, dat het Emmer bedrijventerrein Bargermeer heeft uitgekozen tot nationale proeftuin voor projecten op het gebied van CO2 reductie en afvalinzameling en afvalscheiding. Het project is onderdeel van het Bahco-programma fase 3. Dit is er op gericht om een aantal bedrijventerreinen in Emmen maximaal duurzaam en toekomstbestendig te maken. Inzamelen op gas

Directeur Idema van de Vereniging Parkmanagement maakte tijdens de bijeenkomst bekend dat Sita in het kader van die nationale proeftuin binnen enkele weken een volledig op gas functionerende inzamelauto gaat inzetten voor de afvalinzameling op Bargermeer, een landelijke primeur voor de afvalverwerker.

Drie Emmer bedrijven kregen uit handen van milieuwethouder Nynke Houwing (VVD) vrijdagmiddag ieder een CO2-certificaat uitgereikt. De bedrijven hebben in samenwerking met De eerste drie CO2 reductie certificaten gingen naar H&P Moulding, Unica Installatietechniek en van der Zee Grootverbruik. Wethouder Nynke Houwing reikte ze uitSita een CO2-afvalscan ondergaan en scheiden nu op de meest maximale wijze hun afvalstromen waardoor het restafval tot een minimum wordt beperkt en maximaal hergebruik mogelijk wordt. De bedrijven zijn Unica Installatietechniek BV, Van der Zee Grootverbruik BV en kunststofverwerker H&P Moulding BV. De wethouder riep de andere Emmer ondernemers op om het voorbeeld van het drietal te volgen en zo samen met de Vereniging Parkmanagement en de afvalverwerker SITA de milieubelasting van hun afvalstromen nog verder te beperken.