Een nieuwe vorm van ambulancezorg, een geheel nieuw en comfortabel voertuig en nieuwe banen en functies in de ambulancezorg: de Zorgambulance. Het concept is ontwikkeld door de leden van de coöperatie Axira, een samenwerkingsverband van de RAV IJsselland, Ambulance Oost, Ambulancezorg Fryslân, UMCG Ambulancezorg en de RAV Limburg Noord. Samen leveren ze ambulancezorg in bijna een vijfde deel van Nederland. Het concept is ruim driekwart jaar getest en ging officieel “live” tijdens de Vakbeurs Ambulancezorg op 28,29 en 30 oktober in Apeldoorn. Patiënten en patiëntenorganisaties en ambulancemedewerkers zijn enthousiast.

Zorg en verzorging centraal
Het concept van de Zorgambulance richt zich op de zogenaamde laagcomplexe, planbare ambulancezorg. Dat is vervoer en begeleiding van patiënten die wel zorg nodig hebben, maar niet omringd hoeven te zijn door uitgebreide medische apparatuur en medisch hooggekwalificeerde verpleegkundigen. Het is een groeiende groep die vooral bestaat uit oudere patiënten met chronische aandoeningen of ongeneeslijke ziektes.
Zorgambulance op vakbeurs ambulancezorg

De Zorgambulance is ontwikkeld vanuit de wensen van de gebruikers, de patiënten en de medewerkers in de ambulancezorg. Bij de invulling van het concept is inmiddels ook een aantal ziekenhuizen betrokken, zoals het Medisch Spectrum Twente, het Antonius Ziekenhuis in Sneek en het Scheperziekenhuis in Emmen. Andere ziekenhuizen volgen.

Mantelzorger kan mee
Comfort en persoonlijke, verzorgende begeleiding zijn twee belangrijke onderdelen van deze nieuwe vorm van ambulancezorg. Comfort in de vorm van een geheel nieuw ontworpen voertuig met speciale vering en allerlei andere comfortverhogende voorzieningen aan boord. Maar ook de mogelijkheid voor familie of mantelzorgers om naast de patiënt mee te reizen.

Gespecialiseerd personeel
In twee van de inmiddels vier ambulanceregio’s waar de Zorgambulance wordt ingezet, wordt al gebruik gemaakt van speciaal voor deze vorm van ambulancezorg aangetrokken medewerkers. Mensen met een verzorgende achtergrond, in plaats van een medische. Ook wordt in enkele regio’s inmiddels gewerkt met telefonische vooraankondiging:een telefoontje naar de patiënt dat de Zorgambulance er aan komt, maar ook een telefoontje richting de behandelafdeling van het ziekenhuis, zodat voor een aantal aandoeningen direct behandeling mogelijk is. Hetzelfde ambulancepersoneel begeleidt de patiënt uit en thuis.