Met de officiële ingebruikname van de Drentse Internet Exchange ZOD-IX verschaftte wethouder Gezienes Evenhuis van Economische zaken Emmen een internationale sleutelpositie in een netwerk van glasvezelverbindingen en snelle internet-toegangen. ”De jongste telg in de familie van regionale internetknooppunten in Noord en Oost Nederland en Niedersachsen verbindt ze via de Kennis Campus Emmen ook direct maar even allemaal met elkaar. En daar zijn wij in Emmen best trots op,” zo constateerde scheidende gemeentebestuurder.
Wethouder Evenhuis is één van de drijvende krachten geweest achter de aanleg van een fijnmazig glasvezelnetwerk op de Emmer bedrijventerreinen en de realisatie van de Drentse Internet Exchange in een ruimte van de Kennis Campus Emmen aan de Van Schaikweg: een rechtstreekse toegang tot de supersnelwegen van het wereldwijde internet.

Internationale samenwerking
De bijeenkomst rond de start van de Drentse Internet Exchange werd door de directies van de gezamenlijke breedbandknooppunten van Friesland, Groningen, Twente/Niedersachsen en Drenthe aangegrepen om de samenwerking verder te intensiveren via de oprichting van ‘EU-open’: een internationaal georiënteerd samenwerkingsverband van regionale internetknooppunten dat nog meer glasvezelnetwerken met elkaar moet gaan verbinden. Uitbreiding richting Zuid Nederland en bijvoorbeeld de regio Amsterdam ligt in het verschiet. Hierdoor wordt het voor aangesloten bedrijven mogelijk om nog sneller met bijvoorbeeld leveranciers en klanten informatie uit te wisselen, maar kunnen verschillende vestigingen van een bedrijf op het gebied van computertechnologie en telefonie ook volledig worden samengevoegd in één ICT-systeem, met bijvoorbeeld één telefoonnummer en telefoniste.

Marktplaats en broedlocatie
Tegelijk met de Drentse Internet Exchange werd ook de Marktplaats Drenthe in gebruik genomen;een computersysteem waarop ICT-bedrijven ruimte kunnen huren om diensten (softwarepakketten) aan te bieden aan hun afnemers, of opslagruimte kunnen reserveren voor de back-up van hun computergegevens. Rondom de ZOD-IX en Marktplaats Drenthe hebben zijn inmiddels ook andere initiatieven gerealiseerd die vooral gericht zijn op startende of doorstartende ICT-bedrijven en softwareontwikkelaars. Via het project Internet Valley krijgen deze bedrijven in hun startfase de beschikking over krachtige servers die instaat zijn in één keer een groot aantal klanten te bedienen die toegang willen tot programma’s, zonder dat deze starters direct grote investeringen moeten doen. Via het project YEAH – een broedlocatie voor nieuwe ideeën en bedrijven – kunnen startende ICT-ondernemers en softwareontwikkelaars ondersteuning krijgen bij hun huisvesting, de ontwikkeling en de bedrijfsmatige opbouw van hun onderneming.

Bahco als aanjager
De oorsprong van de ZOD-IX, de Drentse Internet Exchange ligt in het Bahco-programma van de gemeente Emmen, – het herstructurerings-programma voor het bedrijventerrein Bargermeer – en de activiteiten van het ICT-platform Bargermeer. Hierin werd samengewerkt door de gemeente Emmen, het programmabureau Bahco, MKB Zuidoost Drenthe, de Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen, de Stenden Hogeschool en het Drenthe College. Het project werd financieel ondersteund door onder andere de Stichting Telematica Drenthe.

Start van ZOD-IX is basis voor regionaal ICT-café

De regio Zuidoost Drenthe kent honderden ondernemers die actief zijn op het vlak van alles wat met ICT en internet te maken heeft. Dat werd duidelijk bij de voorbereiding van de opening van de ZOD-IX en het samenstellen van de adreslijsten voor de opening voor de Drentse Internet Exchange. Ook werd duidelijk dat die ondernemers, waaronder veel kleinbedrijven of eenmenszaken, nauwelijks contact hebben met elkaar. Volgens voorzitter Theo Blauwgeers van de Stichting ZOD-IX is dat jammer. “ Er blijven voor veel van deze ondernemers kansen liggen en momenten om hun kennis te vergroten. Samen kun je ook projecten aanpakken die je alleen niet aankunt. Daarom ontstond het idee om ICT bedrijven en internetondernemers in Zuidoost Drenthe bij elkaar te brengen rond de ZOD-IX.”
De stichting organiseert daarom de komende maanden om de ongeveer zes weken een ICT-café in de Kennis Campus Emmen waar internetondernemers en ICT bedrijven elkaar kunnen ontmoeten.