VPB-Emmen en ondernemers starten met steun gemeente nieuw energieproject

Vele tienduizenden vierkante meters bedrijfsdak ombouwen tot energiecentrales door er zonnepanelen op te leggen. Dat is wat de ondernemersorganisatie VPB-Emmen met steun van de gemeente Emmen wil realiseren. Daarvoor start deze maand de eerste fase van het project ‘Zon op dak’. Uiteindelijk doel is 100 hectare zonnepanelen op bedrijfsdaken.

‘Zon op dak’ is in de eerste fase een proefproject waarbinnen zo’n twintig bedrijven, groot en klein, door de VPB-Emmen de komende maanden worden geholpen om op hun dak hun eigen zonnecentrale te realiseren. De VPB-Emmen neemt hierbij alle ‘rompslomp’ voor de deelnemers haar rekening. Van eerste onderzoek of een dak geschikt is, tot hulp bij financiering, selectie van leveranciers en plaatsing van de panelen. Opzet is om dit zoveel mogelijk door lokale bedrijven te laten doen.

“Het project ‘Zon op dak’ is voor de VPB-Emmen de volgende stap op weg naar verdere verduurzaming van de ongeveer duizend hectare bedrijventerrein en de daar gevestigde honderden bedrijven,” zegt VPB directeur Herman Idema . “We hebben al succesvol samen met de lokale energiecoöperatie Nieuw  Oranjepoort en de gemeente Emmen het Zonnepark Oranjepoort gerealiseerd. Dat zijn 88.000 panelen. En we willen meer. Uiteindelijk willen we een duurzaam en ook nog eens slim energienet, waarbij bedrijven bijvoorbeeld onderling stroom uitwisselen en opslag mogelijk is.”

Op 20 mei organiseert de VPB een eerste informatiebijeenkomst voor belangstellende ondernemers. “Ik kan nu al zeggen dat de belangstelling groot is,” aldus Herman Idema. “Er hebben zich inmiddels al heel wat bedrijven bij ons gemeld die interesse hebben in onze aanpak om hun bedrijven te verduurzamen. Eind dit jaar moetende eerste installaties in bedrijf zijn als alles meezit. ”

Klik hier voor artikel Dagblad van het Noorden

klik hier voor artikel Emmer Courant