Slimme alarmering voor 75.000 reanimatie-vrijwilligers
Een slimme app zorgt er voor dat vanaf half oktober zo’n 75.000 geregistreerde burgerhulpverleners van HartslagNu nog betere hulp kunnen verlenen bij ernstige hartproblemen. Daarmee stijgt de kans op overleven. Het gaat er om binnen zes minuten een reanimatie op gang te hebben en ook een AED-apparaat ter plaatse te brengen. De nieuwe app ‘weet’ aan de hand van de smartphone van de vrijwilligers waar de hulpverleners zijn en alarmeert hen wanneer ze volgens hun locatiegegevens binnen zes minuten bij een slachtoffer kunnen zijn.

De app is de afgelopen maanden door HartslagNu en burgerhulpverleners in de regio Limburg uitgebreid in de praktijk getest en heeft z’n nut daar al bewezen. De bestaande SMS-alarmering blijft ook actief. HartslagNu is sinds 2012 het Reanimatie Oproep Systeem dat in ongeveer driekwart van Nederland burgerhulpverleners oproept bij een reanimatie in hun omgeving.

HartslagNu is een initiatief van een samenwerkingsverband van 17 ambulanceregio’s. Het alarmeringssysteem is rechtstreeks gekoppeld aan de Meldkamers Ambulance Zorg in die regio’s. Zij sturen bij een reanimatie 2 ambulances naar het slachtoffer en sturen ook direct een oproep naar maximaal 30 burgerhulpverleners in de directe omgeving van het slachtoffer. Een groep om te reanimeren en een groep om een AED op te halen.

Ruime verdubbeling overlevenden
Jaarlijks worden zo’n 15.000 Nederlandse getroffen door een hartstilstand, waarbij in ongeveer 10.000 gevallen een reanimatie wordt ingezet. Door de komst van AED’s en burgerhulpverleners sinds eind jaren ’90 steeg het aantal overlevenden van 10% naar meer dan 23%. Dat blijkt uit onderzoek door het AMC/VU. Dat zijn zo’n 2.300 per jaar, 1.300 meer dan in het verleden. De redenen: steeds meer AED’s en burgerhulpverleners die met de nieuwe app nog beter kunnen reageren.